Skip to content
Wordpress sneller maken Dutch Search Awards

WordPress optimaliseren; eenvoudig je website versnellen

Het verbeteren van de laadtijd van jouw website draagt bij aan het behalen van jouw online doelstellingen. Het vergroot namelijk de gebruiksvriendelijkheid en helpt om beter te scoren in zoekmachines. Om je website te versnellen, moet je eerst zelf wat tijd investeren. En ook al is het niet veel, je wilt dan toch eerst weten wat je ervoor terug krijgt?

Wat kan het optimaliseren van de laadtijd opleveren?

Het effect van het optimaliseren van de laadtijd van je website is tweeledig. Allereerst is de laadtijd van jouw website één van de vele factoren waarmee Google berekend op welke plek jouw website moet komen te staan in de zoekresultaten. Deze berekening gebeurd elke keer dat iemand een zoekterm intypt in de zoekmachine. Kort gezegd: hoe sneller je website, hoe hoger deze komt te staan. Volgens John Mueller wil Google wil graag jouw website binnen twee seconden laadt.

Daarnaast is een snellere website ook beter voor de gebruikerservaring op de website. Bezoekers kunnen sneller doorklikken naar andere pagina’s en zitten tussendoor niet met de vingers op tafel te tikken. De kans dat ze afgeleid of geïrriteerd raken is hierdoor kleiner. Dit zorgt er in het algemeen voor dat bezoekers langer op jouw website blijven hangen en meer pagina’s zullen bezoeken.

Hoe staan we er nu voor

Om de verbetering inzichtelijk te maken, meten we de snelheid van de website voordat we beginnen met de optimalisatie. Deze test doen we op www.gtmetrix.com. GTMetrix combineert een tool van Google (PageSpeed Insights) en Yahoo (YSlow) om te bepalen op welke onderdelen de laadtijd verbetert kan worden. Wij doorlopen zelf deze stappen aan de hand van de website van één van onze klanten; Pluis. Alarmsystemen. We hebben de website www.pluis.nl vooraf getest:

Before - Laadtijd

De website scoort vooraf niet goed. Zowel de score van PageSpeed als YSlow vallen laag uit. De website laad uiteindelijk in 4,7 seconden. Ondanks dat dit lager is dan de gemiddelde laadtijd van 6,1 seconden, kan dit voor veel gebruikers een reden zijn om weg te klikken en het komt niet in de buurt van de richtlijn van Google (2 seconden, zie hierboven). De totale grootte van de homepage is 1,78mb. Dit is erg veel en zorgt er dan ook voor dat de laadtijd zo tegenvalt.

WordPress versnellen

Nu we weten wat de huidige laadtijd van de website is, kunnen we hier verbeteringen gaan aanbrengen. Dit doen we aan de hand van twee verschillende plugins.

Plugin: W3 Total Cache

De eerste plugin die we installeren op de website is W3 Total Cache. Deze plugin maakt het mogelijk om HTML, CSS en Javascript te comprimeren en combineren. Daarnaast wordt de pagina gecached, wat betekent dat deze lokaal wordt opgeslagen. Hierdoor hoeft een bezoeker de pagina niet elke keer helemaal opnieuw te laden, maar worden lokaal opgeslagen bestanden opgeroepen waardoor de website sneller is. Wanneer je dit nieuw voor je is, kan je het best de plugin instellen door te beginnen met alles uitschakelen, waarna je één voor één alle opties aan zet.

LET OP: Bekijk na elke aanpassing in de instellingen van de plugin, of dit geen negatieve gevolgen heeft voor de layout van je website. Bijvoorbeeld: voor pluis.nl hebben we het comprimeren van de CSS uitgeschakeld, omdat dit de lettertypen op de website blokkeerde.

Plugin: Lazyload

Nu installeren we ook nog de plugin Lazy Load. Deze plugin stelt het laden van afbeeldingen uit tot het moment dat de bezoeker in de buurt komt. Dit scheelt veel tijd als je afbeeldingen onder de ‘fold’ hebt. De configuratie van deze plugin is eenvoudig: activeer de plugin.

En…is de website nu sneller?

Na het instellen van de twee plugins kijken we of dit effect heeft op de laadtijd van de website. We testen de website van Pluis. opnieuw via www.gtmetrix.com. De website geeft nu de volgende resultaten:

After - Laadtijd

We zien dat de twee plugins een enorme impact hebben op de laadtijd van de website. Deze is gedaald van 4,7 seconden naar slechts 2,1 seconden. Dit komt zeer dicht in de buurt van de richtlijn van Google. De groottte van de pagina is met meer dan 1MB gedaald. De scores die de pagina nu krijgt van PageSpeed en YSlow zijn ook een stuk beter. YSlow is lager, onder andere omdat deze graag ziet dat elke website gebruik maakt van een CDN en een cookie-free domain voor content. PageSpeed vind deze twee onderdelen minder belangrijk, zolang de laadtijd maar goed is.

Stappenplan

Om het verhaal samen te vatten, volgt hier een stappenplan voor het versnellen van jouw WordPress-website:

  1. Test je website via gtmetrix.com om de huidige laadtijd te bepalen
  2. Installeer en configureer de plugin W3 Total Cache
  3. Installeer en configureer de plugin BT Lazy Load
  4. Test je website opnieuw via gtmetrix.com om de vooruitgang te zien.
  5. Houdt de resultaten van jouw website in de gaten

Als het niet genoeg is

Het kan natuurlijk zo zijn dat bovenstaande stappen niet leidden tot een website die snel genoeg is. In dat geval zijn er nog meer onderdelen die aangepakt kunnen worden. Maak bijvoorbeeld gebruik van een CDN voor afbeeldingen en CSS/JS. Optimaliseer je afbeeldingen, zodat deze zo klein mogelijk zijn, zodat ze sneller laden.

Weet je niet zeker hoe je deze optimalisatie aan moet pakken en wil je graag advies of hulp? Neem dan gerust contact op met ons, zodat we je kunnen helpen.