Jordan 7 Carlijn Odekerken
Head of Advertising

Video Best Practices

Effectieve videoadvertenties (best practices)

Video is een middel om de naamsbekendheid van je merk te vergroten en nieuwe mensen te bereiken. Het is één van de meest effectieve advertentie uitingen die we gebruiken om te adverteren. Daarom zien we ook een stijgende trend in het gebruik van videoadvertenties. Mensen hebben tegenwoordig een korte aandachtsspanne, dus het is belangrijk om jouw boodschap snel, effectief en origineel over te brengen

Online adverteren met video kan op verschillende kanalen: Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en zelfs via het Display netwerk kun je video’s inzetten. Wij adverteren zelf al jaren met videoadvertenties. Wij zien zelf dat video’s vaker worden gedeeld en de betrokkenheid hoger is dan bij een advertentie met een afbeelding. Dit geldt voornamelijk voor advertenties die gericht zijn op het bereiken van nieuwe klanten. In een video kun je nu eenmaal meer content kwijt, om je boodschap over te brengen. Tools binnen Facebook advertentiebeheer en de YouTube video builder maken het ons steeds gemakkelijker om een video te maken. Maar is deze video dan ook effectief? In deze blog zal ik een aantal best practices delen voor het maken van een videoadvertentie.

Vragen voor opnemen beeldmateriaal

Wie is je doelgroep.

Onderzoek en bepaal eerst wie jouw ideale doelgroep is die de advertentie te zien krijgt. Denk hierbij aan leeftijd, geslacht, interesses en bepaalde levensgebeurtenissen. Zo weet je precies voor wie je de video maakt.

Welk probleem los je op.

Belangrijk is dat je in de video duidelijk maakt welk ‘probleem’ jouw product, dienst of event oplost. Stel je hebt een website waar bezoekers offertes kunnen aanvragen voor een verbouwing in huis. Dan richt je je op bezoekers die snel en gemakkelijk de juiste persoon of partij voor hun klus willen vinden. Het probleem hier is dat er een overshot is aan bedrijven die de gewenste klus voor bezoekers kunnen klaren. Jouw platform lost dit probleem op, doordat je gemakkelijk en snel offertes kunt aanvragen, zodat bezoekers eenvoudig iemand voor hun verbouwing kunnen vinden.

Waar bevindt de doelgroep zich.

Bepaal op welk kanaal en op welke plaatsing (bijvoorbeeld Instagram feed of Instagram stories) de video te zien is en pas daar de uiting op aan. Social media zoals Facebook, Instagram, Snapchat etc. worden gebruikt voor entertainment en nieuws updates. Iemand is dus niet direct op zoek naar hetgeen wat jouw merk aanbied. Op YouTube is de aandacht voor de advertentie wat hoger, omdat iemand al naar een video aan het kijken is. In het display netwerk zijn veel verschillende soorten plaatsingen mogelijk. Daarom is een van de belangrijkste pijlers om rekening mee te houden: laat je advertentie opvallen!

Best practices om rekening mee te houden tijdens het editen van de video

Trek de aandacht & zorg ervoor dat iemand blijft kijken.

 • Snel tempo. Gebruik 2 of meer shots in de eerste 5 sec.
 • Begin direct met een pakkende intro die de aandacht trekt. Bij een skippable YouTube ad moet iemand de eerste 5 sec. kijken. Op Facebook/Instagram zijn de eerste 3 sec. cruciaal.
 • Laat mensen vaak in close up in beeld komen.
 • Mensen reageren op mensen. Start met een persoon in het begin van de video. Als het past bij de verhaallijn, gebruik het ‘ik persoon’ perspectief.
 • Gebruik memorabele en/of verassende visuele elementen.

Laat consumenten kennismaken met je merk

 • Introduceer je merk in de eerste 5 seconden door middel van visuals of audio,
 • Laat het merk ook terugkomen in de verhaallijn en/of laat het in de audio (gesproken) van de video.
 • Gebruik herkenbare brand persona’s en herkenbare kleuren kenmerkend voor je merk.

Laat iemand iets denken en/of voelen bij je merk

 • Functionele storytelling met een emotionele lading
 • Gebruik emotie die passen bij het merk.
 • Zorg ervoor dat mensen centraal staan in de verhaallijn. Influencers, celebrities, ‘iemand zoals ik’ mensen.

Laat iemand actie nemen

 • Gebruik specifieke CTA’s en laat deze terugkomen via een tekstblok, simpele animatie of een voice over.
 • Gebruik bij een video gericht op actie nemen altijd een CTA aan het eind van de video. Het midden van het beeld is de beste plek hiervoor. Door middel van een voice over wordt de CTA nog meer versterkt.
 • Maak gebruik van urgentie.

Gemaakt voor mobiel

Maak de video voor kleine mobiele schermen. 70% van de kijktijd op YouTube gebeurt via mobiel. Op social media is dit nog hoger.. Daarnaast is het belangrijk dat beeld helder is en door middel van het contrast de kleuren goed overkomen.

Lengte

Als je de aandacht hebt getrokken in de eerste seconde van de video en je hebt de aandacht, dan kun je daarna je boodschap kwijt. Onze tip: test altijd met de lengte van de video; een kortere video versus een langere video waarin de boodschap en emotie net wat meer overkomt.

 • Lengte Facebook/Instagram overzichten: tussen 15-20 sec.
 • Facebook/Instagram stories: advies: tot 15 sec. Als de video langer is dan 15 sec moet iemand op ‘bekijk meer’ klikken om de rest van de video te zien.
 • YouTube: een InStream advertientie tussen 15–25 sec. Een bumper advertentie is altijd 6 sec.

Muziek/geluid/tekst

 • Facebook/Instagram: focus op video zonder geluid. Als een mobiele gebruiker het geluid voor een video uitschakelt worden daarna alle video’s zonder geluid afgespeeld. Als er in de video door mensen wordt gesproken raden wij aan om de video te ondertitelen.
 • YouTube: focus op video met geluid. 95% van de video’s worden met geluid afgespeeld.

Voordat je bepaald welk type advertentie je opzet is het belangrijk om eerst jouw advertising strategie te bepalen. Lees hier hoe je een advertising strategie maakt.